De voordelen van het freelancen op een rij

freelancen

“En wat doe jij?”, dat is tegenwoordig een veelgehoorde vraag op feestjes. En dan wil men meestal niet weten wat je allemaal in je vrije tijd doet. De vragensteller in kwestie wil waarschijnlijk horen wat voor werk je doet. “Ik werk freelance als tekstschrijver, eindredacteur en vertaler”, antwoord ik dan. 

Na het, “Oh, wat leuk”, “Dan werk je dus voor jezelf?” en “Vanuit welke taal vertaal je?”, volgt bijna altijd de vraag: “Maar de hele dag alleen thuis zitten, is dat niet saai?” “En mis je het contact met collega’s dan niet?”. Uiteraard mis ik het sociale contact weleens. Met opdrachtgevers wordt voornamelijk via e-mail gecommuniceerd, wat natuurlijk lang niet zo persoonlijk is als een collega die naast je zit. Toch zitten er een aantal grote voordelen aan het freelancen vanuit huis. Voordelen die dit nadeel wellicht tot een klein nadeeltje reduceren.

Je kunt je eigen tijd indelen

Wat mij betreft is het zelf indelen van je tijd het grootste voordeel van het freelancen. Natuurlijk heb je te maken met deadlines die je moet halen. Maar dit wil niet zeggen dat je niet in grote lijnen je eigen tijd kunt indelen. Je kunt ‘s ochtends iets langer in bed blijven liggen en ‘s avonds wat langer doorwerken. Of doordeweeks een keer een dagje vrij nemen en deze uurtjes in het weekend inhalen. Zelf werk ik wel van maandag tot en met vrijdag. Maar mocht het nodig zijn, dan ben ik ook in het weekend nog weleens aan de slag. Wel werk ik vaak in de avonduren. Ik merk dat ik dan productiever ben dan in de ochtend. Ook geeft het mij de mogelijkheid om overdag een rondje te gaan hardlopen, iets wat ik twee keer per week probeer te doen.

Je hebt geen reistijd meer

Als je net als ik voornamelijk vanuit huis aan het freelancen bent, behoort het hebben van reistijd tot het verleden. En ik kan je vertellen, dat scheelt een heleboel tijd. Naast het indelen van je eigen tijd is dit voor mij een van de grootste voordelen van het freelancen. Voor mijn vorige baan zat ik elke ochtend 1,5 uur in de auto, trein en tram en legde ik in de middag dezelfde rit in tegengestelde richting af. In totaal was ik hierdoor zo’n 3 uur per dag kwijt aan reizen, en dit was nog zonder vertraging. Die tijd kun je in je kantoor aan huis natuurlijk veel beter besteden! Wat ik stiekem nog weleens mis is het lezen in de trein. Het aantal boeken dat ik tegenwoordig per jaar uitlees komt bij lange na niet in de buurt bij het aantal van toen.

Je kunt je eigen opdrachten uitkiezen

Natuurlijk is de keuzevrijheid in het selecteren van opdrachten afhankelijk van hoe je druk je het hebt. Als je net bent begonnen met freelancen zul je nog alles aanpakken wat er langskomt. Zo bouw je een groot klantenbestand en portfolio op. Ook doe je de nodige ervaring op met betrekking tot de werkzaamheden die je uitoefent. Hierdoor word je steeds beter in je werk, wat resulteert in tevreden opdrachtgevers. Ook kun je bepaalde werkzaamheden steeds sneller uitoefenen. Na verloop van tijd merk je dat je de werkweek steeds makkelijker met opdrachten kunt vullen, en dat je het zelfs een beetje druk hebt. Steeds vaker krijg je opdrachten van opdrachtgevers waar je eerder voor hebt gewerkt. En steeds vaker ben je eigenlijk te druk om deze opdrachten aan te nemen. Dit is het moment waarop je kunt gaan kiezen welke opdrachten je wel en welke je niet aanneemt. Zo kun je een werkweek met gevarieerde werkzaamheden samenstellen, en alleen die opdrachten aannemen die je uitdagend genoeg lijken.

Voordelen freelancen versus nadelen

En wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dat zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen, en dat zal ook zeker per persoon verschillen. Wat de één als nadeel ervaart, zal voor de ander helemaal geen nadeel zijn. Dit geldt natuurlijk eigenlijk ook wel voor de voordelen, al kunnen bovenstaande toch bijna niet als niet-voordeel worden beschouwd ;). Persoonlijk heb ik het nog heel erg naar mijn zin als freelancer. Ik werk inmiddels al 7 jaar als zzp’er en heb een mooi klantenbestand opgebouwd. Natuurlijk sta ik nog altijd open voor nieuwe opdrachten. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen of wil je meer weten? Neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar info@middelbeektekstvertaling.nl.