Engels naar Nederlands vertalen

Met een Engelse tekst mensen bereiken die Nederlands als moedertaal hebben is niet altijd even effectief. Daarom kan het nodig zijn om je tekst naar het Nederlands te vertalen. Dit lijkt niet heel moeilijk, maar uit ervaring weet ik dat ook hier schijn bedriegt. Vertalen is meer dan het omzetten van woorden naar een andere taal. Je moet de boodschap van de tekst in de andere taal kunnen verwoorden. Hiervoor moet je uitstekende kennis hebben van de taal waarin de originele tekst is geschreven; in dit geval het Engels. Anders kun je ook niet goed beoordelen wat de boodschap is. Daarnaast dien je de taal waarnaar de tekst moet worden vertaald goed machtig te zijn; in dit geval het Nederlands. Als je niet goed in de doeltaal kunt schrijven, wordt het lastig om de boodschap goed over te brengen.

 

Verschillende tekstsoorten vertalen

Misschien meer nog dan bij het tekstschrijven, is het bij het vertalen van teksten van belang om wat voor tekstsoort het gaat. Het vertalen van een toeristische tekst is heel iets anders dan het vertalen van een juridische tekst. In de laatste zit veel vakjargon waar je wel enige kennis van dient te hebben. Datzelfde geldt voor het vertalen van een marketingtekst en het vertalen van een programma-informatie over televisieprogramma’s. De laatste mogen veelal maar een beperkt aan tekens hebben, wat het vertalen een creatieve uitdaging maakt. Bij het vinden van de juiste vertaler voor je teksten, moet je weten met welke tekstsoorten diegene ervaring heeft.

 

Freelance vertaler nodig?

Ik heb nu meerdere jaren ervaring als freelance vertaler Engels naar Nederlands. Ik ben gespecialiseerd in het vertalen van toeristische teksten. De afgelopen jaren heb ik veel hotelbrochures, teksten en blogs over toeristische bestemmingen, reserveringssystemen en excursies vertaald.

Ook met het vertalen van onderstaande tekstsoorten heb ik veel ervaring.

  • Algemene teksten
  • Teksten over mode en sport
  • Marketingteksten
  • Advertenties
  • Programmatitels en -informatie (voor tv-zenders)
  • Teksten over technologische-, medische- en marketingtrends
  • Cv’s
  • Blogs

Heb je een vertaling van Engels naar Nederlands nodig? Neem dan gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt hiervoor een e-mail sturen naar info@middelbeektekstvertaling.nl.